Trouwen tijdens de WSNP

doorArjan van Luipen

Trouwen tijdens de WSNP

 

Regelmatig wordt aan ons gevraagd of het is toegestaan om te trouwen tijdens de WSNP. In deze korte blog beantwoorden wij deze vraag.

Mag ik trouwen tijdens de WSNP?

De faillissementswet (waarin ook de verplichtingen zijn geregeld met betrekking tot de WSNP) verbiedt trouwen (of een geristreerd partnerschap aangaan) niet tijdens de WSNP. Tijdens de WSNP mag er dus in principe worden getrouwd of een geregistreerd partnerschap worden aangegaan. 

Tegelijkertijd geldt echter dat tijdens de WSNP geen nieuwe schulden mogen ontstaan. Nieuwe schulden tijdens de WSNP kunnen leiden tot een (tussentijdse) beëindiging van de WSNP zonder schone lei. 

Daar zit het mogelijke addertje onder het gras: Het gevolg van een ‘normaal’ huwelijk of geregistreerd partnerschap is dat de ene partner aansprakelijk wordt voor de schulden van de andere partner. 

Een voorbeeld:

Jan zit in de WSNP
Truus zit niet in de WSNP, maar heeft een lening (doorlopend krediet) van € 10.000,-

Indien Jan en Truus gaan trouwen wordt Jan ook aansprakelijk voor die lening van € 10.000,- en maakt daardoor nieuwe schulden.

Schulden bij de andere partner en toch trouwen?

Het is in dat geval toch mogelijk om te trouwen (of een geregistreerd partnerschap aan te gaan) onder huwelijkse voorwaarden (koude uitsluiting). Hiermee wordt voorkomen dat de partners aansprakelijk worden voor elkaars schulden. Hiervoor dient contact op te worden opgenomen met een notaris. Let er wel op het opstellen van huwelijkse voorwaarden geld kost (minimaal € 500,-). 

Daarnaast wordt aan schuldenaren altijd geadviseerd om (ruim) voorafgaand aan het trouwen contact op te nemen met de bewindvoerder en dit te melden c.q. te bespreken. Indien de bewindvoerder bezwaar heeft tegen het huwelijk, dan is het wellicht verstandig dit huwelijk uit te stellen tot na de WSNP. 

Over de auteur

Arjan van Luipen administrator