Hoe werkt de VTLB-calculator?

doorArjan van Luipen

Hoe werkt de VTLB-calculator?

Veel mensen vragen ons hoe wij voor onze cliënten controleren of het door de bewindvoerder berekende Vrij te laten bedrag (VTLB) wel correct is.

Wij leggen dit graag in deze blog uit, waarbij wij ons ten doel hebben gesteld dat na het lezen van de blog de schuldenaar dit ook zelf kan doen (dus ook wanneer er geen problemen zijn en een schuldenaar ‘gewoon’ wil controleren of deze niet teveel aan de boedel afdraagt).

Wat is dat: het Vrij te laten bedrag?

Het vrij te laten bedrag (afgekort met VTLB) is het bedrag dat de schuldenaar mag behouden voor zichzelf. Het bedrag dat deze verdient of ontvangt boven het VTLB (het meerdere) dient overgemaakt te worden aan de boedel.

Een kort (vereenvoudigd) rekenvoorbeeld:

Inkomen: € 1500,-
VTLB: € 1300,-

Behouden mag worden € 1300,-. Het restant (in dit geval: € 200,-) moet maandelijks worden overgemaakt naar de boedel.

Wat heb ik nodig om het Vrij te laten bedrag te berekenen?

Om het Vrij te laten bedrag goed te berekenen heeft u minimaal twee dingen nodig:

In het VTLB-rapport kunt u lezen hoe met bepaalde inkomensbestanddelen en uitgaven moet worden omgegaan. Niet elke vorm van inkomen hoeft immers te worden opgegeven. Zo valt bijvoorbeeld kinderbijslag buiten het inkomen (deze mag u altijd behouden).

De VLTB-calculator is het rekenprogramma waarmee het VTLB (zelf) kan worden berekend.

Let op: de calculator werkt eigenlijk alleen maar echt goed op een Windows-computer.
Op een Apple-computer werkt het programma ook, maar dan met een omweg. Op een mobiele telefoon of tablet werkt het programma niet.

De installatie van de calculator:

  1. Bezoek https://www.bureauwsnp.nl en klik op “vrij te laten bedrag”
  2. Op de pagina die dan opent, vindt u een link naar de laatste versie van de VTLB-calculator
  3. Het handigst is het om de executable-versie te downloaden
  4. Installeer het bestand op de harde schijf

Gebruik van de VTLB-calculator:

  1. Na het openen van het programma ziet u direct diverse velden die kunnen worden ingevuld. Aan de bovenkant staan tabbladen (schuldenaar – kinderen – inkomen – uitgaven) en wanneer er sprake is van een partner staan er nog meer tabbladen;
  2. Druk na het volledig invullen van een scherm op de knop DOORGAAN -> Een nieuw tabblad wordt dan geopend;
  3. Na het doorlopen van alle stappen (dit is wanneer u de knop DOORGAAN -> niet meer kunt indrukken), drukt u op de knop ‘Berekenen’;
  4. U krijgt dan waarschijnlijk ook de vraag of u moet opslaan. Druk dan op JA;
  5. Om een leesbare uitdraai te krijgen, die lijkt op de berekeningen die ontvangen worden vanuit de bewindvoerder, drukt u op de knop ‘Uitvoer opslaan’;
  6. U heeft nu op de plek waar u de bestanden heeft opgeslagen twee bestanden staan. Alleen het bestand dat eindigt op …-uitvoer.xml kunt u goed leesbaar inzien. U kunt dit bestand het beste openen met Internet Explorer. Wanneer dit niet automatisch gebeurt, kunt u met uw verkenner gaan naar de folder waar het bestand is opgeslagen. Op het bestand drukt u op de rechter knop van de muis en kiest u voor “Openen met..” Daar kiest u ervoor om het bestand te openen met Internet Explorer (bureaublad-versie). U heeft dan (als het goed is) een goed leesbaar bestand dat u eventueel kunt printen.

Komt u er niet uit? Leest u dan ook de handleiding, te vinden op: https://www.bureauwsnp.nl/binaries/content/assets/wsnp/vtlb/handleidinggebruikvtlbv1.2.pdf

Over de auteur

Arjan van Luipen administrator