Een WSNP start met een toelatingszitting en eindigt met een eindzitting. In deze blog behandelen wij de eindzitting.
Tijdens de eindzitting zal de rechtbank beoordelen of de schuldenaar zich gedurende de looptijd van de schuldsaneringsregeling heeft gehouden aan de verplichtingen uit de WSNP.
Tijdens de eindzitting kan de rechtbank beslissen om de WSNP te:
We kennen twee soorten eindzittingen:
Wanneer er sprake is van een pro forma eindzitting is het niet nuttig om een advocaat in te schakelen. Lees in dat geval wel ook goed het eindverslag van de bewindvoerder door. Daarin zou u moeten lezen dat deze adviseert u de schone lei te verlenen. Leest u dit daar niet? Neem dan voor de zekerheid toch contact met ons op!
Bij een inhoudelijke eindzitting is het zeer te adviseren contact op te nemen met een van onze in de WSNP gespecialiseerde advocaten. Er bestaat dan namelijk bij een eindzitting het risico dat de schone lei niet wordt verleend. Omdat de ook de overheid het belang van dit soort zittingen inziet, betaalt deze de kosten van de juridische bijstand door een advocaat.
Wij brengen voor u de problemen in kaart en nemen contact op met de bewindvoerder. Doel daarbij is om de bewindvoerder te bewegen het eindadvies te wijzigen in ‘advies schone lei’. Mocht dat niet lukken, dan proberen wij samen met u zoveel mogelijk problemen op te lossen en gaan we met u mee naar de zitting.
U kunt tegen beslissingen van de rechtbank binnen acht dagen in hoger beroep. Wij adviseren echter hierop niet te wachten en elke mogelijkheid om een schone lei te krijgen aan te pakken. Dit betekent dat wij adviseren ook een advocaat in te schakelen voor de inhoudelijke eindzitting bij de Rechtbank.
Over de auteur