De eigen auto in de WSNP

doorArjan van Luipen

De eigen auto in de WSNP

Wij krijgen vaak vragen over de eigen auto tijdens de WSNP.  Mag deze worden behouden of moet deze worden verkocht? In deze blog leggen wij graag uit hoe het zit.

Het uitgangspunt in de WSNP is dat u auto een bovenmatig boedelbestanddeel is. Dit betekent dus dat een auto van een schuldenaar in principe zal moeten worden verkocht. De opbrengst van de auto komt dan ten goede aan de boedel. 

De auto houden in de WSNP ? 
Er zijn mogelijkheden om de auto te behouden. Daarbij kunnen we twee situatie onderscheiden:

  1. Er is een noodzaak om de auto te behouden
  2. Er is geen noodzaak om de auto te houden

Dit leggen wij hierna uit.

1a. Auto noodzakelijk voor het werk/inkomensvoorziening:

Uitgangspunt in de WSNP is dat het woon- werkverkeer zo goedkoop mogelijk moet plaatsvinden. Daarbij geldt dat over het algemeen wordt aangegeven dat bij een reisafstand van minder dan 10 km geen auto nodig is.

Bij meer dan 10 km reisafstand wordt gekeken of reizen via het openbaar vervoer mogelijk is. Daarbij wordt ruwweg aangenomen dat indien de reisafstand met het openbaar vervoer meer dan anderhalf (1,5) keer langer is dan met de auto, de auto mag worden behouden. 

Tot slot wordt rekening gehouden met overige persoonlijke omstandigheden (bv kinderen moeten rijden of andere bijzondere familieomstandigheden). 

1b. Auto is noodzakelijk vanwege medische redenen:

Wanneer door middel van medische stukken wordt aangetoond dat er een medische noodzaak is voor het behoud van de auto, dan kan de auto worden behouden. 

LET OP: De bewindvoerder zal in de bovenstaande gevallen niet verlangen dat de waarde van de auto aan de boedel wordt vergoed, maar kan wel verlangen dat de bestaande auto wordt verkocht en een goedkopere auto wordt aanschaft.  (Daarbij zal het verschil in waarde toekomen aan de boedel). 

Indien de bewindvoerder samen met de Rechter-Commissaris van mening is dat ondanks de medische stukken de auto toch moet worden verkocht, dan kan de schuldenaar tegen het besluit van de Rechter-Commissaris in hoger beroep komen

2. Een auto zonder noodzakelijk gebruik, toch houden

Een schuldenaar kan de verkoop van zijn auto voorkomen wanneer deze de waarde van de auto vergoedt aan de boedel én de auto op eigen kosten minimaal WA verzekert.

Dit is niet geheel zonder risico, omdat het rijden van een auto ook boetes en onderhoud met zich mee kan brengen (wat kost een auto?). Indien deze kosten niet kunnen worden betaald, ontstaat een nieuwe schuld, hetgeen weer kan leiden tot een tussentijdse beëindiging van de WSNP, zonder schone lei. 

 

Over de auteur

Arjan van Luipen administrator

2 reacties tot nu toe

Harry BetlemGeplaatst op4:49 pm - nov 6, 2017

L.S.,
Ik zit sinds apeil dit jaar (2017) in de WSNP. In het voortraject (KBL) hebben wij de eenmanszaak van mijn echtgenote moeten staken. De bijbehorende auto (grijs kenteken) al in 2016 met flink verlies moeten verkopen. Rest mijn enig vervoelmiddel een motorfiets (Honda Shadow Vt 800) uit 1988, waaraan de staat niet super is.
Het onderhoud doe ik zelf. Lopen gaat slecht.
Mijn BW is van mening dat deze een flink bedrag zou kunnen opbrengen, de RC vindt ook dat deze ‘in de hoedel’ moet.
Hoe kan ik mijn enige vervoermiddel houden? Ik kan echt niet zonder, ik hebruik hem NIET voor toerritjes, maar voor noodzakelijk bezoeken van mijn therapie.
Iemand met een goeie tip?

    adminGeplaatst op9:35 am - nov 7, 2017

    Indien u het voertuig nodig heeft voor noodzakelijke therapie, waarbij het voor u niet mogelijk is om met het openbaar vervoer te gaan, dan zijn er argumenten om de motorfiets te mogen houden. Indien de motorfiets een relatief lage waarde heeft, kunt u er ook voor kiezen om de waarde daarvan aan de boedel te vergoeden. Dit betekent dus wel: betalen en dat zal in veel gevallen erg lastig worden.

Reacties zijn gesloten.